Interferència, Lèxic

Relleu


Després d’un àpat, no és infreqüent que la quantitat cuinada o portada a taula resulti excessiva i que el menjar sobrant pugui servir en un altre àpat o en un altre moment.

Relleus

Els diccionaris de l‘Institut d’Estudis Catalans i de l’Enciclopèdia Catalana no registren l’accepció de «relleu» que aquí ens interessa, com no en parla tampoc el servei de consultes lingüístiques Optimot. Tanmateix veiem ben inclòs aquest valor al Diccionari Català – Valencià – Balear.

Com a subaccepció 2 de l’accepció III de «relleu», el DCVB consigna:

2. Deixalles del menjar (Ross., Cerdanya, Ribes, Plana de Vic, Pla de Bages, Cardó, Ribera del Sió); cast. relieves. Com… hagren menjat, aportà hom lo releu de la taula als pobres, Llull Blanq. 14. Los releus… los quals sobren de la taula… sien donats e distribuïts a altres pobres, Ordin. Palat. 59.

Creiem que, amb un precedent venerable i clàssic com Llull i amb una vitalitat encara visible que convindria afavorir més que postergar al calaix de les relíquies —allò que ja ja no gosarà ningú defensar «perquè no ho diu ningú»—, aquest «relleu» o «relleus» eixampla el vocabulari i ens permet una bona alternativa a «sobres», «aprofitalls» , «aprofitadures» o «restes», perfectament adequada a qüestions de cuina o menjar. En trobem un exemple viu en una iniciativa de l’Ajuntament de Tarragona, entre altres.

RT

Estàndard

3 thoughts on “Relleu

  1. CARLES-JORDI GUARDIOLA NOGUERA ha dit:

    Com que la meva mare, nascuda el 1901, usava habitualment el mot “relleus” per indicar el que havia quedar dels àpats i es podia i s’havia de reaprofitar sempre m’ha interessat seguir el rastre del mot. Ara hi afegeixo el de Curial, capítol 96: “E venien cascun jorn a pendre del relleu que donaven als pobres a la porta del palau del marquès”. I Cervantes, caps 20 i 23 de la 1ª part del Quijote.

    M'agrada

  2. Ramon Torrents ha dit:

    Gràcies! La sinonímia de vegades és escassa, però en aquest cas ens pot deixar ben servits.
    També hi ha qui, fent una metàfora facileta, en diu “ruïnes”.

    M'agrada

Voleu fer un comentari?