z - Sense categoria

Girapeix


Girapeix

El terme girapeix no és certament dels que se senten més sovint a les cuines, desplaçat amb molta probabilitat per escumadora, que suggereix la pèrdua d’un de més genuí, l’esbromadora. De escumadora en trobem il·lustració gràfica a Google, però l’esbromadora hi és escassament representada, i amb  poc encert, gosaríem dir.

Les definicions que ens en donen el DIEC i el DCVB són aquestes:

m. [LC] Giradora per a fer girar el peix que es fregeix.

m. Giradora de la paella

Creiem més encertada la definició del DCVB, perquè, no limitant la funció de l’instrument al maneig del peix que es fregeix, admet que s’usa per a la manipulació de carn, verdures, etc., que coem en una paella, a les quals, però, cal afegir altres funcions, com ara la d’esbromar o escumar

El mateix DCVB localitza el girapeix a la Pobla de Lillet, Bagà, Olot, Olost, Lledó, Sant Joan les Abadesses., Campdevànol, Llofriu, Pineda, Manresa, Canet de Mar, Sabadell, Vilafranca del Penedès., Santa Coloma de Queralt i Montblanc. Aquesta sola extensió geogràfica ja ens diu que no es tracta d’una simple variant local. Amb tot, el resultat de la consulta a Google per trobar-ne imatges és francament pobre.

_______________

Avui, 29 de novembre 2018, girapeix és el mot comentat a RodaMots. Algú descobreix que, el 18 de juliol passat, el professor Gabriel @bibiloni havia obert una petita enquesta a Twitter. Les respostes obtingudes a la qüestió “Com en dieu d’això que serveix per a girar les patates dins la paella? Vejam com tenim la diversitat dialectal?” li permeten afirmar: “Moltes gràcies per les 180 respostes rebudes (fins ara). El fil i aquesta imatge mostren aquesta gran diversitat dialectal. I alguns també heu dit rasera (castellanisme) i espàtula, pescadora, pala i rasp, que no són a l’Alcover-Moll.

Anuncis
Estàndard

One thought on “Girapeix

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s