z - Sense categoria

Ben tancat, secret


El Punt - AvuiAquesta nota no té més objecte que fer notar el triomf de la locució “amb pany i forrellat“, que sembla haver desplaçat la que es podia considerar tradicionalment consolidada, “amb pany i clau“.

Sota “tancar“, el diccionari oficial inclou l’expressió “tancar una cosa amb pany i clau. Guardar-la molt bé, ben secreta i segura.”  El diccionari normatiu no fa cap referència a “tancar una cosa amb pany i forrellat”, que, malgrat aquesta absència, cal considerar igualment vàlida.

També el Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana, sota “pany”, incorpora “tancar (una cosa) amb pany i clau (o amb pany i forrellat)”. Els parèntesis són transcripció d’aquest diccionari.

Entre les locucions incloses al DCVB sota “pany” trobem igualment “Tancar una cosa amb pany i clau“, sense cap al·lusió al “forrellat”

Les locucions que dóna el DCVB sota “forrellat” són aquestes, sense cap al·lusió a “tancar amb pany o clau i forrellat”:

Loc.—a) Esser més aspre que un forrellat de porquera: esser molt adust (Vinaròs).—b) Semblar un forrellat de presó: esser molt malcarat (Sta. Col. de Q.).—c) Fer més por que el forrellat de la presó: esser una cosa molt temible, paorosa (Gandesa).—d) Aquest és de casa, com es forreiat: es diu familiarment d’un qui té molta entrada a una casa, encara que no és de la família (Santanyí).

 

Naturalment poden conviure totes dues formes d’expressió, però aquesta remarca només pretén contribuir a la pervivència de la locució tradicional.

 

RT

Estàndard

One thought on “Ben tancat, secret

  1. Retroenllaç: ¿Podem anar a per la lliga? | de llengua

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s