z - Sense categoria

D’ençà


L’adverbi «ençà» denota un moviment en l’espai o el temps des d’una posició o situació anterior o més allunyada cap a la direcció on és el parlant o el qui escriu. «Feu ençà aquestes cadires [acosteu-les], que així hi cabrem tots». En aquest sentit, l’antònim d’«ençà» és «enllà»: «Feu enllà aquestes cadires [allunyeu-les], que així estarem més amples».

Fer-se ençà és «acostar-se», com fer-se enllà és «allunyar-se».

Amb la locució «D’ençà de» i «D’ençà que» introduïm el moment a partir del qual es produeix una acció o un estat: «D’ençà de la nostra arribada, no els hem tornats a veure», «D’ençà que vam arribar, no els hem tornats a veure», «De la nostra arribada ençà, no els hem tornats a veure».

D’ençà exigeix la preposició «de», sempre, és clar, que no vagi seguit d’una oració completiva amb «que». Si diem «De la nostra arribada ençà», hem de dir consegüentment «D’ençà de la nostra arribada» i no caure en l’error d’ometre aquesta preposició, com en aquest cas «D’ençà Ø la nostra arribada».

D’ençà no és sinònim de «arran de» o «a propòsit de».

Tot període començat per «d’ençà» exigeix expressar el moment a partir del qual (d’ençà del qual») ens situem. No és correcte com veiem sovint «El pintor es va instal·lar a Montpeller. D’ençà, es concentrà en el paisatge»; aquesta oració s’ha d’expressar completant allò que «d’ençà» introdueix: «De llavors ençà, es concentrà…».

 

RT

—————

 

Teníem aquesta nota redactada i preparada ja fa uns quants dies perquè sortís avui. Dissabte passat, 19 de febrer, Albert Pla Nualart va parlar a l’Ara d’aquesta mateixa qüestió, a què ja ens vam referir en aquest altre text.

 

Anuncis
Estàndard

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s