z - Sense categoria

Des de – des que – d’ençà que – d’adés que


 

Llegeixo a la secció Homo Fabra del Núvol la nota següent de Griselda Oliver i Alabau

 

Des de, des que

En català, quan una preposició feble (com a, en, de i amb) va seguida de la conjunció que, s’elideix. Per exemple: “Des que la vaig conèixer, no puc parar de pensar-hi”, mentre que “Des d’ahir, no puc parar de pensar-hi”.

Per evitar, però, construccions forçades per l’eliminació de la preposició àtona davant de que, Solà, tal com explica Pelegrí Sancho al capítol 11 de la Gramàtica del català contemporani (Gcc), va proposar algunes alternatives, com recórrer a una estructura amb un mot abstracte (el fet, manera, mesura, acció, idea, creença, això, etc.), o bé a un infinitiu, un nom o un gerundi: “L’amenaçaven amb això d’expulsar-lo”.

Així mateix, la normativa obliga a canviar les preposicions en i amb per a/de davant de l’infinitiu que funciona com a nucli d’una subordinada exigida pel verb: “L’exercici consisteix en aprendre’s de memòria els exemples” hauria de ser “L’exercici consisteix a aprendre’s de memòria els exemples”.

.


 

En el cas de les solucions a la combinació “des de que” que ens recorda Griselda Oliver caldria afegir altres possibilitats, com l’encara viu –cada dia més negligit i arraconat– “d’ençà que“, i una fórmula encara més oblidada, “d’adés que“, que, amb una alteració dels elements (“des de que” → “de des que” → “‘d’adés que“), és aproximadament homòfona de la incorrecta. D’adés, que he sentit dir espontàniament, figura així documentat al DCVB:

2. D’adés que…: cast. desde que. «D’adés que hi ha tal malaltia, fan això» (Bagà). «D’adés que ets estrenat aquest vestit» (Agullana). «D’adés que jo som aquí» (El Vilar).”

Així un incorrecte “des de que”—”Des de que han arribat no han parat de treballar”— trobaria una altra fórmula de solució irreprovable i genuïna: “D’adés que han arribat no han parat de treballar”.

 

RT

 

 

Anuncis
Estàndard

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s