z - Sense categoria

Un article innecessari (III)


El deute de la Generalitat va créixer en el segon trimestre de l’any en més de 2.348 milions d’euros,  fins als 66.813 milions

[Ara, 12 de setembre 2015]

 

En l’expressió de quantitats, s’ha adoptat d’uns quants anys ençà l’hàbit d’acompanyar indiscriminadament aquestes quantitats de l’article determinat:

  • La campanya ha arribat a les 14.600 adhesions.
  • El deute s’acosta als 4.280 milions d’euros.
  • Un pressupost superior als 4.500 milions d’euros

Aquest article determinat –l’article ens porta justament a demanar-nos de quines 14.600 adhesions parlem; quins són aquests 4.280 milions d’euros, etc.–, semblaria acceptable en el cas d’acompanyar quantitats de les considerades «rodones» i en certa mesura simbòliques o de referència, o de fer-ho a quantitats relatives a fets coneguts:

  • Han arribat als 100.000 socis (cent mil és una quantitat ben rodona)
  • Han arribat als 12.300 socis que havien tingut fa anys (aquí hi ha una referència clara a un fet anterior, conegut o que serveix de referència)

No hauria resultat clara la informació de l’exemple inicial si haguéssim parlat d’un deute que pot créixer fins a 66.813 milions?

L’article no sembla útil ni necessari quan es limita a expressar un nombre, una simple quantitat no referida a cap altra magnitud. Així com diem «Tenen Ø 11.300 adherits» i no «Tenen els 11.300 adherits», no creiem que hi hagi cap motiu per dir «Han arribat als 11.300 adherits», «La recaptació ha assolit els 7.300 €». L’adopció d’aquest article no sembla respondre més que al mimetisme d’un ús infonamentat de l’espanyol modern.

Pot semblar que aquest ús adquireix un relleu especial en presència del verb «superar». No hi ha cap problema, però, a dir: «L’exposició ha superat 130.000 visitants», equivalent a «ha passat / ha tingut més de de 130.000 visitants», fórmula que creiem normal i suficient.

 

RT

Vegeu també aquestes observacions sobre altres usos impropis de l’article determinat.

Anuncis
Estàndard

One thought on “Un article innecessari (III)

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s