Lèxic

Llauna


2. llauna

2 1 f. [LC] [ED] Estri de cuina, de llauna, de forma ovalada o rectangular, que serveix per a rostir certes viandes. Bacallà a la llauna.

  llauna-vidre        bacallà

(Suggeriríem a l’Institut d’Estudis Catalans d’admetre una petita ampliació de la definició obrint-la a altres materials, de manera que la llauna fos descrita admetent també l’alumini, acer, vidre o altre material capaç de resistir una calor forta.)

El bacallà o els cargols són els plats en què ha sobreviscut sobretot el nom d’aquest recipient.

Sense alterar-ne el sentit, el terme «llauna» ha estat alguna vegada suggerit per designar la «plata d’anar al forn». No hi veiem dificultat sinó avantatge, perquè parlar de «plata» no deixa de forçar també la idea de «plat» —recordem que el diccionari en recorda la forma ovalada, oblonga— i perquè «llauna» (de fang, alumini, acer o vidre trempat, etc), més breu, ens parla també d’un recipient més resistent al foc o la calor que un plat o una plata ordinaris.

Un altre aspecte que ajudaria a preferir «llauna» en aquests casos són les vores, en general més acusades o anguloses que les d’un plat o una plata.

Com amb «plata», amb «llauna» evitem el terme «font», que, com a estri de cuina, té totes les possibilitats de ser un barbarisme. Al costat de la «plata» o «llauna» és freqüent parlar de «safata», no tan aconsellable pel que creiem, per tal com «safata» respon més al recipient destinat a servir o portar el menjar a taula.

El diccionari defineix així una safata:

safata

1 f. [LC] [ED] Peça plana de forma rectangular, ovalada o rodona i amb vores de poca altura, per a portar alguns objectes com gots, tasses, plats, etc., o per a presentar alguna cosa.

2  [LC] portar una cosa amb safata Donar grans facilitats a algú perquè aconsegueixi una cosa.

 

RT

Anuncis
Estàndard

2 thoughts on “Llauna

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s