Lèxic

Plata


 

1. plata

1 f. [LC] [ED] Plat de forma ovalada, oblonga, generalment més gran que un plat ordinari, per a servir el menjar a taula.

2 f. [LC] Menjar o altra cosa que es posa en una plata. Una plata d’enciam. Una plata de crema.

«Plata», derivat de «plat», adopta amb la ‘a’ final un dels anomenats ‘sufixos fòssils’ amb què solem designar «un objecte semblant al masculí, però de mida més gran» (Bruguera, Miscel·lània Giuseppe Tavani, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p 335).

Com «plata», derivat de «plat», tenim «gerra», de «gerro»; «horta», de «hort»; «porrona», de «porró»; «cistella», de «cistell»; «tela», de «tel»; etc.

Tot i que el diccionari en subratlla la forma ovalada, oblonga, la plata també pot no ser-ho (ho comprovem demanant a Google «plata de crema cremada», amb el resultat que gairebé totes les imatges són d’una plata circular). «Plata», doncs, designa en general un plat gros i, per extensió, allò que hi podem posar, servir o menjar: «una plata de musclos, de macarrons, de crema cremada», etc.

Al costat de «plata» i de la mateixa arrel, tenim «plàtera», per exemple, que si avui sembla triomfar sobre «plata» és probablement per l’aparentment exòtica raresa.

«Plata» o «plàtera» són els mots amb què designem allò que en espanyol pren el nom de «fuente». Si raja (i també si és seca, sigui parlant d’aigua o d’informació), una «font» és una font; en cas contrari, és una plata o plàtera.

RT

Anuncis
Estàndard

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s