Interferència, Lèxic

Ràtio – raó


Rati?

Els correctors automàtics –el de Word i, en general, qualsevol altre, amb la clara excepció del corrector ortogràfic, però també d’estil, Language Tool– consideren que «rati» és una forma correcta. Efectivament és correcta, però només quan és una forma conjugada del verb «ratar»

ratar: 1 v. intr. [LC] Un gat, un gos, etc., caçar rates, ratolins. És un gat que tot el dia està ratant. – 2 tr. [LC] Una rata, un ratolí, rosegar. Algun ratolí ha ratat la roba de la calaixera).

Però «rati» no és la forma adequada si allò a què ens volem referir és una relació, una raó o proporció.

«ràtio»: f. [PE] [ECT] Quocient de dues magnituds o dues quantitats que són objecte de comparació. La ràtio adequada és de 8 infants per professor).

«Rati» no és en cap cas un nom, sinó una forma verbal exclusiva del verb ratar.

«Ràtio» és un mot femení, mentre que l’inexistent «rati» (inexistent com a substantiu) sol ser tractat com un masculí.

La substitució de «ràtio» per «rati» no respon més que al terror que encara causen els mots acabats en –o àtona, que en general una gran quantitat de casos responen a barbarismes o escorrialles del català impregnat d’espanyol (casos com ara «grupo», «cubo». «tremendo», «apoio», etc.). Això no treu que molts mots terminats en –0 àtona siguin perfectament legítims i admesos pels diccionaris, com ara motllo, ferro, amo, suro, quadro, etc., a part molts italianismes, com camerino, adagio, etc.).

El comentari a l’absurda incorrecció consistent a substituir «ràtio» per «rati» es presta a recordar que, abans que, per influència de l’anglès, «ràtio» figurés als diccionaris, aquest mateix concepte matemàtic s’expressava amb el mot «raó»:

f. [LC] [MT] Quocient d’una quantitat dividida per una altra quantitat. Les dues raons 5/4 i 10/8 són equivalents: ambdues valen 1,25. Una proporció és la igualtat de dues raons.

RT

Anuncis
Estàndard

Voleu fer un comentari?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s